Més informació [ Llista d'activitats | Detall d'activitat

 
0004140600   Fabricació de formes farmacèutiques liquides orals.
2023-2024   Curs. Prof. Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior
  
   25/6/2024 - 1/7/2024 (30 hores) de 15:00h a 20:00h
   INS Escola del Treball
   c. Comte d'Urgell, 187 (Barcelona) 
  
Format   Semipresencial
Sincronicitat    Mixt
Organització   Servei d'Ordenació de la Formació Professional Inicial
  
  
  
Tipus activitat   FFFL Fabricació de formes farmacèutiques liquides orals.
  
  
Descripció i   Metodologia:   En aquest curs es donen a conèixer els mètodes de fabricació
industrial de les principals formes farmacèutiques líquides:
solucions, xarops i suspensions: formulació, equips necessaris,
instal·lacions, tècniques d elaboració i assajos de control a
realitzar.
  
Objectius   1. Conèixer els principals components de la formulació dels xarops, solucions i suspensions.
2. Conèixer els processos de fabricació de cadascuna d aquestes formes farmacèutiques.
3. Veure els principals equips d agitació i homogeneïtzació de productes líquids que s utilitzen a la indústria.
4. Elaborar solucions, xarops i suspensions a escala de laboratori, seguint les etapes del procés industrial.
5. Consultar la Real Farmacopea com a referència en la realització d assajos de control en formes líquides.
6. Realitzar assajos de control de formes líquides.
7.Treballar utilitzant guies de fabricació o fulls de ruta i fulls de registre.
8. Operar amb els aparells seguint les normes de seguretat i higiene.
9. Conèixer les aplicacions de les diverses formes líquides orals.
  
Continguts   1. Tipus de formes farmacèutiques líquides orals: solucions per ingestió, solucions d aplicació tòpica a
la cavitat bucal, xarops, suspensions.
2. Principals dissolvents i substàncies auxiliars que formen part de la composició de les formes líquides en general.
3. Solucions orals.
3.1. Tipus de solucions orals: solucions per ingestió i solucions d aplicació tòpica: col·lutoris, gargarismes,
solucions per glopeig, el·lixirs.
3.2. Formulació de solucions orals.
3.3. Mètodes d elaboració industrial de solucions orals.
4. Xarops.
4.1. Composició dels xarops, excipients i substàncies
4.2. Tipus de xarops: xarops de sacarosa/glucosa, xarops aptes per diabètics.
4.3. Mètodes d elaboració industrial de xarops.
5. Suspensions orals.
5.1. Característiques i composició de les suspensions orals, excipients específics en la formulació de suspensions.
5.2. Mètodes d elaboració industrial de suspensions orals.
6. Assajos de control en formes líquides
6.1. Assajos generals: caràcters organolèptics, densitat, viscositat, pH, control microbiològic, estabilitat, uniformitat
de contingut.
6.2. Assajos específics:
6.2.1. En formes líquides transparents: limpidesa, índex de refracció, rotació òptica (en cas de components
òpticament actius).
6.2.2. En suspensions: Mida de partícula, velocitat i volum de sedimentació.
7. Dosificació de formes líquides orals
7.1. Tipus de dosificadors: culleretes, xeringues...
7.2. Controls en la dosificació: assajos de control del volum de dosificació. Assaig de volum extraÏble. auxiliars en
la formulació dels xarops.
  
Observacions  
  
Avaluació   avaluació amb graella d'observacions i qüestionaris online
  
Requisits de  certificació   Assistència a un mínim del 80% de la durada de l'activitat
Realització dels qüestionaris
  
E-mail   fpformacio@xtec.cat
  
  
Calendari  
 Sessió 1   dimarts   25/06/2024   1500   2000 
 Sessió 2   dimecres   26/06/2024   1500   2000 
 Sessió 3   dijous   27/06/2024   1500   2000 
 Sessió 4   divendres   28/06/2024   1500   2000 
 Sessió 5   dilluns   01/07/2024   1500   2000 
  


Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació
Pla de formació permanent