0004140600 |
Fabricació de formes farmacèutiques liquides orals. |
2023-2024 |
Curs. Prof. Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior |
|
|
|
25/6/2024 - 1/7/2024 (30 hores) de 15:00h a 20:00h |
|
INS Escola del Treball |
|
c. Comte d'Urgell, 187 (Barcelona)  |
|
|
Format |
Semipresencial |
Sincronicitat |
Mixt |
Organització |
Servei d'Ordenació de la Formació Professional Inicial
|
| |
|
|
| |
Tipus activitat |
FFFL Fabricació de formes farmacèutiques liquides orals.
|
| |
|
|
Descripció i Metodologia: |
En aquest curs es donen a conèixer els mètodes de fabricació
industrial de les principals formes farmacèutiques líquides:
solucions, xarops i suspensions: formulació, equips necessaris,
instal·lacions, tècniques d elaboració i assajos de control a
realitzar.
|
| |
Objectius |
1. Conèixer els principals components de la formulació dels xarops, solucions i suspensions.
2. Conèixer els processos de fabricació de cadascuna d aquestes formes farmacèutiques.
3. Veure els principals equips d agitació i homogeneïtzació de productes líquids que s utilitzen a la indústria.
4. Elaborar solucions, xarops i suspensions a escala de laboratori, seguint les etapes del procés industrial.
5. Consultar la Real Farmacopea com a referència en la realització d assajos de control en formes líquides.
6. Realitzar assajos de control de formes líquides.
7.Treballar utilitzant guies de fabricació o fulls de ruta i fulls de registre.
8. Operar amb els aparells seguint les normes de seguretat i higiene.
9. Conèixer les aplicacions de les diverses formes líquides orals.
|
| |
Continguts |
1. Tipus de formes farmacèutiques líquides orals: solucions per ingestió, solucions d aplicació tòpica a
la cavitat bucal, xarops, suspensions.
2. Principals dissolvents i substàncies auxiliars que formen part de la composició de les formes líquides en general.
3. Solucions orals.
3.1. Tipus de solucions orals: solucions per ingestió i solucions d aplicació tòpica: col·lutoris, gargarismes,
solucions per glopeig, el·lixirs.
3.2. Formulació de solucions orals.
3.3. Mètodes d elaboració industrial de solucions orals.
4. Xarops.
4.1. Composició dels xarops, excipients i substàncies
4.2. Tipus de xarops: xarops de sacarosa/glucosa, xarops aptes per diabètics.
4.3. Mètodes d elaboració industrial de xarops.
5. Suspensions orals.
5.1. Característiques i composició de les suspensions orals, excipients específics en la formulació de suspensions.
5.2. Mètodes d elaboració industrial de suspensions orals.
6. Assajos de control en formes líquides
6.1. Assajos generals: caràcters organolèptics, densitat, viscositat, pH, control microbiològic, estabilitat, uniformitat
de contingut.
6.2. Assajos específics:
6.2.1. En formes líquides transparents: limpidesa, índex de refracció, rotació òptica (en cas de components
òpticament actius).
6.2.2. En suspensions: Mida de partícula, velocitat i volum de sedimentació.
7. Dosificació de formes líquides orals
7.1. Tipus de dosificadors: culleretes, xeringues...
7.2. Controls en la dosificació: assajos de control del volum de dosificació. Assaig de volum extraÏble. auxiliars en
la formulació dels xarops.
|
| |
Observacions |
|
| |
Avaluació |
avaluació amb graella d'observacions i qüestionaris online
|
| |
Requisits de certificació |
Assistència a un mínim del 80% de la durada de l'activitat
Realització dels qüestionaris
|
| |
E-mail |
fpformacio@xtec.cat
|
| |
|
|
Calendari |
Sessió 1 |
dimarts |
25/06/2024 |
1500 |
2000 |
Sessió 2 |
dimecres |
26/06/2024 |
1500 |
2000 |
Sessió 3 |
dijous |
27/06/2024 |
1500 |
2000 |
Sessió 4 |
divendres |
28/06/2024 |
1500 |
2000 |
Sessió 5 |
dilluns |
01/07/2024 |
1500 |
2000 |
|
| |